czwartek, 1 maja 2014

domowe mleko ryżowe

Odkąd picie mleka zaczęło sprawiać mi ból, a dokładnie mojemu żołądkowi, odkąd okazało się, że dziecięca nietolerancja laktozy postanowiła wrócić do mnie po wielu latach spokoju, zmuszona zostałam do eliminacji krowiego mleka ze swojego jadsłospisu. Początkowo byłam przerażona, bo przecież jak to tak bez mleka? Przecież ja jestem prawdziwą mlekoholiczką! Moje przerażenie nie trwało na szczęście długo, bowiem ktoś mądry wymyślił mleko bez laktozy, które na stałe wlewam teraz do kawy, do kakao, do miseczki z granolą. Niemniej jednak ta cała sytuacja sprawiła również, że przypomniałam sobie o istnieniu mleka roślinnego! Mam za sobą już domowe mleko owsiane, przyszedł czas na kolejny eksperyment. Tym razem domowa produkcja mleka ryżowego. Wspomagałam się przepisem Patrycji ze SmakołykówAlergika. Mleko ryżowe smakuje mi bardziej, niż owsiane. Jest naprawdę smaczne, chociaż zaskoczyła mnie nieco jego konsystencja. Jest dość gęste, więc trzeba go porządnie rozcieńczyć, jeśli ma przypominać to krowie. Swoją drogą, mleko ryżowe to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Nie zawiera laktozy ani kazeiny, o czym już wcześniej wspomniałam, a co dla mnie ma największe znaczenie. Działa dobrze na nasze serca, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu. Mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję. Myślę, że każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni, powinien spróbować takiego mleka. Osobiście mam w planach poznanie smaku jeszcze wielu takich roślinnych mlek!


MLEKO RYŻOWE
Przepis (1500-2000ml):
150g Ryżu Jaśminowego (Britta)
1 laska wanilii (rozkrojona wzdłuż)
2000ml wrzącej wody
(+ woda do ugotowania ryżu)
Ryż ugotować, z dodatkiem wanilii. Gdy ryż będzie już gotowy, wyjąć wanilię, wlać gorącą wodę, porządnie zblendować. Przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze przez gazę (jeśli na gazie zbierze się osad, zdjąć, a następnie podłożyć nową). Przecedzone mleko ostudzić. Przelać do butelki, dobrze zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 3-4 dni. Mleko należy wstrząsnąć przed użyciem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

17 komentarzy:

  1. z ryżu jaśminowego pewnie jeszcze cudownie pachnie! próbowałam kiedyś ryżowe, ale tylko sklepowe - teraz czas zrobić swoje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tego sposobu jeszcze nie widziałam - chętnie wypróbuję, bo mam w szafce jaśminowy ryż :)
    kochana, miłego weekendu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na szczęście nie mam problemów z laktozą, ale chętnie takiego mleka bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mleka krowiego nie piję ze względu na cerę. najlepsze według mnie roślinne to z migdałów, spróbuj, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi wciąż daleko do produkcji domowego mleka, choć wypadałoby się w końcu zebrać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa smaku takiego mleka. Wiem, że jako dziecko lubiłam kozie mleko, jeśli chodzi o te "inne" mleka, ale teraz sama nie wiem, bo piję właściwie tylko krowie, bez którego nie wyobrażam sobie życia; D

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz kiedys zrobiłam to mleko. Ma trochę śmieszny, słodki smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę taki sposób!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi też ryżowe smakuje bardziej niż owsiane, ale z jaśminowego nigdy nie piłam. Ogólnie nigdy jaśminowego nie jadłam :P A jak mam nadmiar mleka i wiem, że nie zdołam wypić to do plastikowej butelki i mrożę, wiec nawet takie rozwiązanie mogę polecić :]
    Co zrobiłaś z pozostałą papką ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuję z tym mrożeniem w razie potrzeby :) dzięki! :)

      do tej "papki" dodałam jabłko, cynamon, trochę mleka (tego ryżowego), zblendowałam jeszcze ii wyszedł taki krem, bardzo smaczny, idealny na deser/podwieczorek :)

      Usuń
  10. robiłam mleko migdałowe, ryżowe to dla mnie nowa ciekawostka :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała sprawa dla mojego Krzysia!! Dziekujemy cicociu musimy spróbowac:*
    E.<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Z jaśminowego... Spróbuję. A mleko bez laktozy wydaje mi się lepsze w smaku od zwykłego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie śmiercią tragiczną zginęło moje mleko kokosowe (pękł mi słoik, w którym je przechowywałam), więc teraz zrobię ryżowe. Bardzo smakują mi te mleka roślinne. Super zamiennik dla nudnego (i niezdrowego) mleka krowiego.

    OdpowiedzUsuń