sobota, 27 września 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciasto kisielowe!

Tak puszystego ciasta naprawdę dawno (jeśli nie nigdy!) nie udało mi sie upiec! Kisielowe ciasto w żurawinowo-cytrynowych smakach, które porównać można do słodkiej chmurki. Zachwyca nie tylko smakiem i puszystą strukturą, ale również pastelowymi kolorami. Całe mnóstwo przyjemności dla podniebienia, jak i dla oczu!





KISIELOWE CIASTO ŻURAWINOWO-CYTRYNOWE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna blaszka):
Warstwa żurawinowa:
1 i 1/2szkl mąki pszennej
1szkl cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania kisielu żurawinowego
1/2szkl oleju rzepakowego
2 (duże) jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Warstwa cytrynowa:
1szkl mąki pszennej
200g śmietany 18%
100g masła
1 (duże) jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
1szkl cukru pudru
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania i obsypania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, następnie obsypać bułką tartą. W naczyniu miksującym umieścić składniki na warstwę żurawinową. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gotową masę przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować w nim masę cytrynową: umieścić w naczyniu wszystkie składaniki. Nastawić ponownie maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Z piekarnika wyjąć formę z ciastem, na żurawinową warstwę wylać cytrynową masę, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika (zmienić opcję grzania na górną grzałkę). Piec przez kolejne 20 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Ostudzone ciasto kroić i podawać.

9 komentarzy:

  1. ooo.. wygląda jak jedna wielka pianka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. O takim kisielowym to jeszcze nie słyszałam, ale mnie zachwyciło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeej, ono jest faktycznie prze-puszyste! chyba nawet w żadnej cukierni takiego nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie piekłam, a widzę, że ciasto wychodzi pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie delikatne, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń