sobota, 20 września 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: dyniowy krem owsiany!

Jesień to moja ulubiona pora roku. Wrzesień mnie rozpieszcza i karmi dyniowymi przysmakami, a ja wcale nie zamierzam protestować, wręcz przeciwnie - korzystam, jak tylko mogę. Piękna Pani Hokkaido wkroczyła do mojej kuchni (tak, kuchnia w akademiku awansowała już na miano mojej własnej), wskoczyła do pucharka ze śniadaniem. Gęsty krem owsiany, rozgrzewający za sprawą cynamonu, bo chociaż poranki są słoneczne to jednak już chłodne. Jesień to moja ulubiona pora roku. Jesienne śniadania to moje ulubione śniadania. 



DYNIOWY KREM OWSIANY:
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
130g (obranej) dyni hokkaido
50g płatków owsianych Halina
250ml wrzącej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
100g jogurtu greckiego
1 łyżka pestek dyni
Płatki owsiane wsypać do miseczki, zalać wrzącą wodą, odstawić na bok, aż płatki wsiąkną wodę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Obraną dynię wyłożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, płatki owsiane, miód, cynamon i jogurt grecki. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gotowy krem przełożyć do pucharka. Posypać pestkami dyni. Podawać.

16 komentarzy:

  1. ten kolor! pełen słońca, optymizmu.. jak lato nie jesień :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale gęsty! Ja za to ostatnio zajadam sie w kółko takim równie gęstym kremem.. pomidorowym. Może gdy już dynia znajdzie się i w mojej kuchni to wypróbuję wtedy taką wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest dynie, tfu danie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma genialną konsystencję *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. napisalam obiecanego mejla w sprawie erasmusa, mam nadzieje, ze dotarl ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie śniadania są ulubione dopóki są tam wyczekane składniki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. z takim śniadaniem można odfrunąć! uwzniośla, tak smaczne jest i tak zdrowe :D a kolor ma świetny! uwielbiam owsiane kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę, że gęstości mu nie brakuje! ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. genialne !! uwielbiam dynię, a Twój krem zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale gęstyyyy! Kocham takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooj, mam tak samo, uwielbiam jesień, nawet jak pada...czasami;p
    lubię te smaki, kolory, zapach....

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja.Jaki delikatny.A jaki zdrowy.W sam raz na dobre rozpoczęcie dnia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny krem, aksamitny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, bardziej jak deser niż śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń