środa, 29 października 2014

dyniowe bułki z rodzynkami!

Jesień już dawno do nas zawitała, Halloween się zbliża - dyniowe szaleństwo trwa! Również w berlińskim akademiku. Ostatniego wieczoru, w naszej kuchni powstał dyniowy lampion, w związku z czym staliśmy się również posiadaczami sporej ilości miąższu z dyni. Z miąższu powstało puree. Puree, które okazało się doskonałą bazą do pieczywa. Dyniowe bułeczki, których zrobienie wyszło całkiem spontanicznie. Bułeczki, które zachwycają smakiem, a także kolorem. Nie sposób im się oprzeć! Doskonale smakują jeszcze ciepłe, pieczone i jedzone w nocy, popijane zimnym mlekiem. Ciasto rośnie bez problemu, bułeczki pieką się jedynie 20 minut, efekt końcowy - powalający! Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.



  

  

BUŁKI DYNIOWE Z RODZYNKAMI
(Przepis: 20 bułek):
500 mieszanki chlebowej pełnoziarnistej
500g mąki pszennej
250ml letniej, przegotowanej wody
1/2szkl rodzynek
2 łyżki cynamonu
300g puree z dyni
Do miski przesiać obie mąki. Dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać z dyniowym puree, a następnie, dolewając stopniowo wodę, wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia. Z ciasta, za pomocą łyżki, na wyłożonej papierem blaszce, formować kulki. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-20 minut. Gotowe bułki ostudzić, posypać cukrem pudrem. Podawać.

18 komentarzy:

  1. piszę się na takie dyniowe szaleństwo! i choć fanką rodzynek nie jestem to jakoś ostatnio mam ochotę je zjeść, więc może smaki mi się zmieniają :D z wielką chęcią spróbowałabym je w takich pysznych dyniowych bułeczkach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hah.. bułeczki jak ta lala :) Dynia w tle bardzo urokliwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mają cudowny kolorek :) zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają meeega apetycznie !!!
    No ba przecież są z dyni <3 ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowicie i przepis wydaje się prosty ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny kolor! :)
    Już czekam na więcej halloweenowych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  8. Albo to ciasto jest magiczne i rośnie samo z siebie, albo w przepisie brakuje drożdży :]

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko co dyniowe musi być piiiiiiiszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. mowa o wyrastaniu ciasta a w przepisie zabraklo drozdzy ;) ile nalezy ich dodac? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mieszanka chlebowa już zawiera drożdże :) ale faktycznie powinnam o tym wspomnieć. poprawię i wstawię wzmiankę o tym.

      Usuń
  11. Ależ genialne te bułeczki. Skusiłabym się na jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale czaderskie! I chyba mam w szafce jeszcze jakąś mieszankę chlebową- dzięki za dyniową inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale hallowenowo! Jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń