piątek, 24 października 2014

migdałowy ryż z konfiturą jabłko-cynamon!

W ostatnim wpisie zachęcałam Was do przygotowania domowej konfitury jabłkowo-cynamonowej. Kto jeszcze tego nie zrobił, może skusi się po dzisiejszym wpisie, bowiem wskazane jest, aby właśnie tę konfiturę w tym przypadku wykorzystać. Pyszny, delikatny, kremowy ryż, gotowany na mleku migdałowym, z dodatkiem samych migdałów, podany z konfiturą, o której mowa wcześniej. Czy to nie brzmi obłędnie? A jak smakuje! Jeszcze lepiej! Jesiennie. Słodko, rozgrzewająco. Bo poranki już chłodne, więc takie śniadania są idealne!

     

     


MIGDAŁOWY RYŻ Z KONFITURĄ JABŁKO-CYNAMON
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Białego Halina
100ml wody
garść migdałów
200ml mleka migdałowego
konfitura jabłko-cynamon (przepis: tutaj)
Ryż ugotować na mleku i wodzie, według instrukcji na opakowaniu: około 15-18 minut. Migdały zblendować (na proszek), dodać pod koniec gotowania do ryżu, wymieszać. Na dno miseczki wyłożyć część konfitury. Następnie gotowy ryż i pozostałą część konfitury. Podawać.

11 komentarzy:

  1. nie mam żadnych wątpliwości, ze to śniadanie jest idealna na mroźne poranki :) rozgrzanie i pyszny smak gwarantowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki trochę podrasowany klasyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś ochoty na taki ryż... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też był dzisiaj ryż na mleku, ale z dodatkiem budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ulala.. :) ale ryż ci wyszedł sypki! Moje na mleku to takie gęste ulepki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka konfitura to jest must have nadchodzącego sezonu ciepłych swetrów i zimy... :) to taki klasyczny smak i kropka!

    OdpowiedzUsuń