wtorek, 20 stycznia 2015

herbaciane ciasto cytrynowo-cynamonowe!

Nie wiem, czy wiecie, ale jestem prawdziwą herbatoholiczką! Nie ma dnia, abym nie wypiła przynajmniej dwóch kubków dobrej herbaty. Dlatego moja radość była ogromna, gdy jakiś czas temu dostałam paczkę pełną rozmaitych herbat od marki Posti! Do wyboru, do koloru, czego dusza zapragnie, prawdziwy zawrót głowy. Postanowiłam, że oprócz tradycyjnej formy podania herbaty, czyli zaparzonek w kubku, czy też filiżance, wykorzystam ten herbaciany zapas również w nieco innej formie. Jakiej? Postanowiłam upiec ciasto! Herbaciane. Do przygotowania ciasta wybrałam zieloną herbatę Posti o smaku cytryna-pomelo. Herbata podana w tradycyjnej formie smakuje wyśmienicie, nie poczujecie tutaj goryczki, która niestety dość często odstrasza od picia zielonej herbaty, która przecież jest taka zdrowa. Zielona herbata Posti to delikatny i zbilansowany smak, który wykorzystałam przy pieczeniu ciasta i uzyskałam naprawdę świetny efekt! Ciasto jest delikatnie cytrynowe, orzeźwiające, z dodatkiem cynamonu, chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku ... Wyśmienite!




HERBACIANE CIASTO CYTRYNOWO-CYNAMONOWE
Przepis (forma na tartę):
1 i 1/2szkl mąki pszennej
1/2szkl cukru do wypieków
1/2szkl oleju
1/2szkl mleka
1 (duże) jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/4szkl naparu z zielonej herbaty Posti cytryna-pomelo
+ masło do wysmarowania formy, cukier puder do obsypania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać olej, mleko, jajko, zaparzoną herbatę, skórkę z cytryny. Mokre składniki połączyć z suchymi, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wysmarować masłem. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wystudzić. Obsypać cukrem pudrem. Kroić i podawać.

21 komentarzy:

  1. Ciasto z dodatkiem herbaty nigdy nie robiłam, musze to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na ciasto. Muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, a o sposobie z herbatą też słyszę pierwszy raz. Galaretki owszem, robiłam, ale ciasta jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Abstrahując od świetnego przepisu na ciasto, czy w samej tej herbacie jako takiej czuć smak pomelo? :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Herbaciana? Brzmi bardzo ciekawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam ciasta, do którego przygotowania używałoby się herbaty. Ale pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto herbaciane, biorę biorę biorę <3

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis! sama kocham herbatę :) zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Też kocham herbatę miłością wielką i nieustającą, a babka herbaciana od dawna figuruje na liście "to do"... Chyba czas się za nią zabrać :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też jestem herbatoholiczką, zimą wypijam ze dwa litry dziennie, latem trochę mniej, i głównie mrożoną ;)
    Twoje ciasto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hehe znam podobny przepis, jadłam i bardzo mi smakowało!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie to ciacho! :)
    Z pewnością smakowałoby idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :)
    http://fitella.blogspot.com/
    Zapraszam serdecznie na mojego bloga :)
    Zdrowa żywność ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. podasz snapa czy to prywatne raczej ? :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam herbaty, chyba jestem od niż uzależniona :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pychota ;) również lubię przepisy z herbatą,
    zapraszam do spróbowania: http://unitedflavours.blogspot.com/2012/10/ciasteczka-herbaciane.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam :) Coś niesamowitego :D

    OdpowiedzUsuń